Bij vrouwen kan de bekkenbodem verzwakt raken tijdens de bevalling doordat de zenuwen die de bekkenbodem aansturen beschadigd raken, de bekkenbodemspier kan tot 200% worden opgerekt tijdens de bevalling. Hierdoor kan het bindweefsel soms door de bevalling verzwakt raken. Het is dus aan te raden om direct na de bevalling te starten met bekkenbodem oefeningen, vaak is de bekkenbodemspier na de bevalling zwak. Met trainen van de bekkenbodemspieren kun je de bekkenbodem op trainen, je mag direct na de bevalling starten met deze oefeningen.
Het kan heel goed zijn dat je na je loop van tijd toch nog klachten merkt zoals incontinentie of een drukkend gevoel op de bekkenbodem, het kan heel goed zijn dat de bekkenbodemspieren nog niet volledig hersteld zijn of na de zwangerschap anders zijn gaan werken. Het is goed om na de eerste 6 weken van de bevalling een bekkenbodem fysiotherapeut te bezoeken om te onderzoeken hoe de bekkenbodem functioneert en of er geen dysfuncties zijn. Het kan namelijk goed zijn dat een bekkenbodem juist onderactief/zwak is of juist overactief/gespannen is.
Bij een onder actieve bekkenbodem ligt het accent op het verbeteren van de kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie van de bekkenbodemspieren.
Bij een onder actieve bekkenbodem ligt het accent op het verbeteren van de kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie van de bekkenbodemspieren. De onder actieve bekkenbodem heeft kegels en aanwijzingen nodig om zo de connectie tussen de bekkenbodem en ademhalingsspieren te verbeteren. Soms is de onder actieve bekkenbodem niet eens zwak, maar worden de spieren rondom de bekken niet goed aangesproken.
Symptomen of aanwijzingen dat je een onder actieve bekkenbodem hebt:
– Urine verlies bij, hoesten, springen of zwaar tillen
– Tampons vallen eruit
– Sex “voelt niet meer zoals vroeger”
– SI Gewrichtspijn, pijn in de heupen of schaambot
– Zwaar/drukkend gevoel in de bekkenbodem
Bij overactieve bekkenbodemspieren is de spanning in de spieren te groot. Hierdoor komt de bekkenbodem te strak te staan en worden de buikorganen: de blaas, de baarmoeder en het rectum omhooggeduwd. De blaas kan hierdoor tegen de bovenliggende organen gedrukt worden, waardoor deze minder urine op kan slaan. Het is moeilijk om deze spieren aan te spannen en te ontspannen. Bij een overactieve bekkenbodem voelt de bekkenbodem gespannen aan. Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen zijn belangrijk om de bekkenbodem te leren ontspannen.
Symptomen of aanwijzingen dat je een overactieve bekkenbodem hebt:
– Het is moeilijk om te beginnen met plassen
– Constipatie
– Pijn bij een penetratie
– Urine verlies bij het niezen, hoesten, springen of zwaar tillen
– Het voelt alsof je geen goede contractie of zwakke contractie kunt krijgen
– Vind het moeilijk om diep in te ademen, meestal in een ondiep ademhalingspatroon
– Als je een kegel vasthoudt, wordt het vaak erger
– SI Gewrichtspijn, pijn in de heupen of schaambot
De bekkenbodem kan in beide gevallen zwak zijn en geen goede contractie geven. Maar de bekkenbodem heeft in beide gevallen een andere aanpak nodig. Om te beginnen is het nodig om de ademhaling opnieuw aan te leren, deze ademhalingsoefeningen komen terug in het trainingsschema’s en in de groepslessen Zwanger en Mommyfit.
Een overactieve bekkenbodem kan veroorzaakt worden door stress, door overtraining (bijv. te veel kegels) of compensatie (door zwakke spieren rondom de bekkenbodemspieren). Het is belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt. Herken je een van deze symptomen of complicaties en je hebt nog geen controle gehad van een bekkenbodem fysiotherapeut? Neem dan contact op met een bekkenbodem fysiotherapeut, zoals je ziet lijken sommige symptomen heel erg op elkaar maar heeft het een heel andere aanpak nodig. Een bekkenbodem fysiotherapeut kan een inwendig onderzoek doen en zo kan voelen hoe de bekkenbodem zich aanspant.
Wat een bizar jaar is dit geweest voor Stefan -60kg op de teller! Ik weet nog goed dat Stefan bij mij in de gym langs kwam en zei dat het nu genoeg was. Stefan woog 178kg, bewoog amper en had...
Lees meer chevron_rightIk heb een mega mentale en fysieke progressie geboekt. Veel meer inzicht en kennis over voeding en training, maar ook de nodige kilo’s en centimeters kwijt. Uiteindelijk is dat laatste de reden waarom we starten met Personal Body Plan. Het...
Lees meer chevron_rightIk had al elk dieet geprobeerd, maar boekte geen blijvend resultaat. Na het zien van de progressie foto’s op Instagram besloot ik ook aan Personal Body Plan te beginnen. Vooral het concept dat het geen dieet is, maar een verandering...
Lees meer chevron_rightWe hebben al veel verschillende mensen mogen en kunnen helpen hun doelen te bereiken. We vinden het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt bij de trainingen en/of eetschema's die wij voor hen maken. De mensen die u voor zijn geweest, vonden deze manier van trainen erg fijn, dus waar wacht u nog op?
Vrijblijvend intakegesprek"*" geeft vereiste velden aan